marți, 30 iunie 2009

Mişcarea pentru reunificarea României cu Moldova


O mişcare pentru unificarea dintre România şi Republica Moldova a fost iniţiată în ambele ţări la începutul anilor 90, după ce Moldova şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

Până recent, unirea României cu Moldova a fost considerată improbabilă, din cauza unei lipse de interes din partea ambelor ţări. În România, deşi majoritatea partidelor politice au sprijinit conceptul, cel puţin teoretic, unirea ar reprezenta cel mai probabil o povară pentru economia ţării, deoarece Moldova este în prezent cea mai săracă ţară din Europa. În plus, începând cu 2007 România s-a alăturat Uniunii Europene, şi, deşi a sprijinit Moldova în politica sa externă, mulţi analişti politici dispută pregătirea politică a Moldovei, şi faptul că ar fi progresat suficient pentru unificare.

Din raţiuni politice, o eventuală unificare nu ar cuprinde decât acea parte a Moldovei aflată la vest de râul Nistru, deoarece Transnistria, aflată de cealaltă parte a fluviului, refuză să facă parte din statul român. Pe de altă parte, oficialii transnistreni admit cauza unirii Moldovei cu România, atâta timp cât Transnistria nu e inclusă.

Citiţi mai departe la: Wikipedia

Niciun comentariu: