luni, 13 aprilie 2009

Ion Iliescu: In calea unirii Romaniei cu Republica Moldova a stat Rusia

Ion Iliescu si-a propus sa "clarifice”, pe blogul sau personal, situatia din anii '90 cand ideea unirii Republicii Moldova cu Romania era o prioritate. Fostul presedinte a afirmat ca influenta Rusiei a fost adevarata piedica in calea atingerii acestui obiectiv, si ramane si astazi.

"Au aparut inca din anii ’90 si se repeta si acum unele ‘reprosuri’, ca n-am fi stiut ‘sa profitam’ de situatia din anii 1990 - 1991 pentru a realiza unirea Basarabiei, sau a Republicii Moldova cu Romania. Cum sa fi abordat aceasta problema? Si cu cine? – intreaba Ion Iliescu pe blogul sau.

Pana in 1991, Rep.Moldova era parte a URSS, reaminteste Ion Iliescu, subliniind ca in Transnistria se aflau bazele si efectivele Armatei a 14-a, cu generalul Lebed – explica Iliescu, precizand ca dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, in 1991, conducerea de la Chisinau s-a confruntat cu probleme complicate ca sciziunea Transnistriei si provocarea conflictului armat. Mai mult, “Romania a fost eliminata in scurt timp din cercul celor patru tari de decizie care au dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria.

“Romania a initiat, in vara anului 1992, la Istanbul, cu prilejul Summitului Tarilor din zona Marii Negre – intalnirea celor patru presedinti – din Rusia, Ucraina, Moldova si Romania, care a dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria. S-a creat o Comisie de lucru, a reprezentantilor celor patru state. Ulterior, prin manevre abile ale Rusiei, componenta Comisiei a suferit modificari, care au dus la inlaturarea Romaniei”.

“Dupa 1989, si mai ales dupa proclamarea Republicii Moldova – in ciuda dificultatilor prin care treceau ambele state - relatiile bilaterale au cunoscut o dezvoltare benefica. Atat presedintele Snegur, cat si Lucinski, au fost deschisi si au sustinut activ dezvoltarea cooperarii dintre cele doua tari, iar relatiile interumane au avut o dezvoltare fireasca” – scrie in continuare Ion Iliescu pe blog.

Reproducem restul textului apartinand fostului Presedinte al Romaniei:

“Din pacate, fortele active din Rep.Moldova, care reusisera sa creeze, inca din anii 1987 – 1988 o atmosfera entuziasta in jurul actiunii unitare pentru impunerea limbii romane si a scrierii latine, a cunoscut o continua slabire, ca urmare a divizarii fortelor politice si a luptei pentru putere. Fortele conservatoare au folosit aceasta slabiciune, grupandu-se in jurul Partidului Comunistilor, atragand sustinerea activa a populatiei rusofone (peste 35% din populatia tarii). Plecarea la munca, in Europa, a peste un milion de romani din Rep.Moldova a slabit si mai mult pozitia partidelor romanesti.

In aceasta conjunctura, Voronin si partidul sau, au reusit sa preia puterea si sa instituie un regim autoritar, pseudo-democrat, cu puternice accente de sorginte stalinista. Starea grava din economie, saracia accentuata a populatiei, dependenta de livrarile de gaze din Rusia si de piata rusa pentru produsele destul de limitate la export (vin, fructe, tutun, etc) accentueaza aceasta situatie dificila.

Solutia va fi in organizarea pe o baza noua si solida a fortelor politice democratice din Rep.Moldova, interesate sa asigure, inclusiv prin dialog multietnic, dezvoltarea tarii in spiritul vremii si integrarea ei, in perspectiva, in Europa”.

Sursa: România Liberă, 13 aprilie 2009

Niciun comentariu: