luni, 13 aprilie 2009

Elita românească de la Harvard şi MIT sprijină democraţia din Republica Moldova

In urma evenimentelor de la Chisinau, romanii si moldovenii de pretutindeni nu au ramas indiferenti. Astfel au fost anuntate mai multe actiuni de protest in diaspora. Alaturi de romanii din Europa, membrii comunitatilor romanesti din Statele Unite au organizat, cu ajutorul internetului, mitinguri de sensibilizare a opiniei publice internationale fata de abuzurile electorale ale regimului communist de la Chisinau, relateaza www.radiodiasporaonline.com.

Mitingul organizat in Boston, MA s-a dovedit a fi cea mai ampla manifestare a romanilor si moldovenilor din Statele Unite ale Americii. Evenimentul a avut loc Vineri 10 aprile de la ora 4, in Harvard Square la initiativa Organizatiilor studentilor romani de la Harvard si MIT, unde peste 100 de simpatizanti au demonstrate pentru o Moldova libera si democrata.

Radio Diaspora Online a fost prezent la manifestare prin trimisul special Radu Tarau care a surprins starea de spirit din ziua evenimentului.

Emanuel Stoica si Rares Pamfil, liderii asociatiilor romanesti de la Harvard si MIT au avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor reporterului Radio Diaspora:

Care este scopul acestei actiuni?
E.S. Scopul manifestatiei este sa sustinem protestatarii din Chisinau si din alte orase din Moldova, pentru alegeri libere, pentru liberatatea presei care a suferit foarte mult in ultima vreme. Chiar daca fortele democratice incearca sa renumere voturile in Moldova, acest lucru nu va schimba foarte mult situatia. Este nevoie de acces la presa idependenta si la cea nationala a opozitiei, care este cu totul controlata de catre putere. In cele mai indepartate colturi ale Moldovei mesajele opozitiei nu ajung.

Sa avem o voce mai puternica
R.P. Pe langa faptul ca vrem sa adunam romanii din zona, vrem sa facem constienti pe cat mai multi americani de aceste amenintari politice si sa incurajam pe cat mai multi sa ia in serios ceea ce se intampla. Am vorbit si cu studenti din New York si Washington. In Washington are loc chiar acum un eveniment similar. Sincronizandu-ne incercam sa avem o voce mai puternica si sa spunem nu numai celor din Moldova ca suntem alaturi de ei, dar si sa reusim sa atingem cateva canale media din Occident; sa le spunem ca nu este ceva de trecut cu vederea.

Solutia ar fi organizarea unor noi alegeri, nu renumerarea voturilor…
E.S. Renumerarea voturilor nu este o solutie, este o parte din procesul de verificare a corectitudinii alegerilor, o etapa, nu cred ca va rezolva mare lucru. Frauda nu s-a facut la numarare, s-a facut la vot. Bineinteles ca nu se va putea dovedi pentru cine au votat cei care au fraudat. Verificand listele electorale si adunand cazurile de fraude cel mult poti arata ca alegerile au fost fraudate. Nu poti sa corectezi rezultatele.

Conform studiilor sociologice cele mai importante canale de informare in Moldova, si aici nu ma refer la Chisinau unde este o varietate de presa, sunt postul national Moldova 1 si un post rusesc. Postul de televiziune Moldova 1 este cu totul controlat de partidul de guvernamant. Toate stirile iti induc o anumita imagine negativa despre opozitie. Este foarte greu sa ai o imagine corecta urmarind Moldova 1.

R.P. Renumararea voturilor ar putea sa confirme victoria comunistilor in alegeri. Pe termen lung cu totii ne dorim sa existe o victorie a liberalilor, a partidelor din opozitie. Nu stiu daca este fezabil in prezent sa se faca alegeri, atata vreme cat Occidentul, OSCE-ul sau alte organizatii care au un cuvant de spus pe aceasta tema nu fac presiuni in sensul acesta.

Rezultatele sunt absolute diferite fata de asteptarile electoratului…
E.S. De aici provin manifestarile pana la urma. Oamenii au simtit ca se produce o schimbare in societatea moldoveana, ca electoratul nu mai voteaza in numar mare cu partidul communist. Cand au vazut rezultatele au fost socati.

SUA si UE nu au luat o atitudine suficient de ferma
Pentru mine a fost dezamagitoare reactia SUA si reactia Europei in general care se aliniaza la pozitia Rusiei…

E.S. Intr-adevar reactia occidentala a fost destul de palida. Au fost cativa parlamentari europeni care au comentat destul de dur situatia din Moldova, si foarte bine au facut.

Totusi evenimentele din Moldova au reusit sa capteze atentia marilor cotidiene americane. Au fost articole repetate in New York Times sau The Economist referitoare la situatia din Moldova. Dupa mai bine de 10 ani Republica Moldova este din nou in centrul mass-media internationale.

R.P. Nu sunt sigur daca SUA si UE s-au aliniat la pozitia Moscovei, dar nu au luat o atitudine suficient de ferma impotriva problemelor pe care le adresau protestatarii din Moldova. Cred ca faptul ca protestul a inceput asa de violent a fost un factor care a facut posibila o reactie ambivalenta din partea Occidentului, din partea presei, din partea politicienilor de la Bruxelles. Poate daca in zilele urmatoare lucrurile se desfasoara mai pasnic vor participa mai multi oameni si va fi mai clara idea protestelor.

Vad ca sunt prezenti la manifestare participanti si de alta nationalitate…
E.S. Sunt persoane care au aflat despre situatia din Moldova citind publicatii ca NewYork Times; au venit sa ne sprijine si foarte bine au facut.

Exista un anumit curent de opinie printre romani potrivit caruia motivatia tinerilor moldoveni de a iesi in strada ar fi faptul ca Romania este deja membra UE si ca solutionarea problemelor lor ar fi o eventuala unire cu Romania…

E.S. In Chisinau si in general in Moldova, tineretul priveste catre Romania si exista asteptari destul de mari pentru cetatenie de exemplu si sper ca Romania sa faca niste pasi importanti in acest sens. Sunt semnale ca vor schimba situatia radical si nu o vor cosmetiza cum au facut-o pana acum. E natural sa se uneasca cu Romania. Poate nu e cel mai potrivit sa spunem ca toata lumea vrea unire in Romania sau Moldova; nu cred ca ar fi adevarat. Este un ideal pe care trebuie sa-l luam in seama si trebuie facut cu cap si atentie. Ceea ce este stringent acum este cu totul altceva. Guvernarea incearca sa acuze opozitia exact de acest lucru: noi avem aici un stat pe care incercam sa-l consolidam si niste tineri manipulati vin din afara incercand sa strice situatia.

Care crezi ca este finalitatea evenimentelor de la Chisinau?
E.S. Eu sper sa se repete alegerile si opozitia sa aiba acces la principalele canale media din Moldova. Acestea sunt doua lucruri pragmatice pe care le dorim infaptuite. Cred ca Romania va trebuie sa actioneze cu tact si inteligenta pentru ca e neclar daca exista o strategie a Romaniei in acest sens.

Student la Harvard Law School alaturi de cauza moldoveana
Cum se face ca esti prezent aici pentru a sprijini o cauza care nu este a tarii tale?

Bakhtiyar Hajiyev: Cred ca este si cauza mea deoarece impartasesc aceleasi valori cu tinerii moldoveni care au avut curajul sa protesteze pentru libertate si democratie in tara lor. Ca si celelalte state libere ale lumii, tarile noastre (n.r. Azerbadjan si Moldova), tari ale fostului spatiu sovietic merita sa aiba acces la democratie, alegeri libere si libertate a presei. Am fost foarte surprins cand am aflat despre organizarea acestui eveniment si m-am decis sa ma alatur manifestantilor in demersul lor pentru apararea democratiei si a valorilor democratice.

Te-a surprins amploarea manifestarii?
B.H. Am fost surprins de numarul mare al participantilor la mitingurile atat din Chisinau, cat si din Boston. Am vizitat Moldova acum 3 ani si una dintre primele mele impresii a fost ca Moldova va fi ultima tara ex-sovietica care va lupta pentru democratie. Faptul ca tinerii moldoveni s-au rasculat impotriva regimului communist inaintea altor state a fost o surpriza placuta pentru mine.

Ai crede ca ideologia comunista este deja invechita. Cum se face ca este inca prezenta in tari ca Moldova?

Cred ca face parte din jocul geopolitic dar mai devreme sau mai tarziu tari precum Moldova isi vor exercita dreptul la democratie.

Romania si Moldova. Doua tari cu aceeasi limba si acelasi steag. Crezi ca la un moment dat se va intampla acelasi lucru care s-a petrecut cu cele doua Germanii?

Cand am vizitat Moldova acum 3 ani, l-am intalnit pe presedintele moldovean, Vladimir Voronin si impresia mea a fost una relativ pozitiva.

In momentul in care am discutat cu studenti moldoveni, pozitia lor a fost ca ar trebui ca cele doua tari sa fie unite. Dupa ultimele evenimente din Republica Moldova am luat legatura cu prietenii mei de acolo pentru a ma asigura ca sunt teferi si nevatamati. Printre altele ei au afirmat urmatorul lucru: “Noi moldovenii suntem romani sub ocupatie ruseasca.” Este la latitudinea moldovenilor si a romanilor daca vor sa realizeze aceasta unire. Un lucru ramane esential: “Dreptul la libera alegere”

Din Boston pentru Romanian VIP, www.radiodiasporaonline.com
13 aprilie 2009

Niciun comentariu: