marți, 24 februarie 2009

Voronin considera ca romanii au inteles ca unirea cu Republica Moldova a devenit imposibila

Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a declarat luni, intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, ca romanii au inteles ca odata cu intrarea in Uniunea Europeani, unirea cu Tara sa este imposibila, transmite Radio Romania Actualitati, preluat de RADOR si citat de NewsIn.

Voronin a declarat ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a eliminat problema oricarui proces, fie el si teoretic, de unire cu Republica Moldova. Constientizarea acestui fapt se observa atat in societatea moldoveneasca, cat si in cea romaneasca, unde aceste discutii au incetat, a declarat Voronin, citat de corespondentul RRA la Moscova. Presedintele moldovean a explicat ca romanii au inteles ca asa ceva este in principiu imposibil, pentru ca Uniunea Europeana nu saluta si nu sprijina asemenea lucruri.

Vladimir Voronin a mai declarat ca nu este nici romanofil, nici romanofob, ci patriot al tarii sale, aparatorul si calauza ei in evolutiile interne si in relatiile externe, dar a avertizat ca devine "fob" cand interesele acesteia sunt atacate. Presedintele moldovean a dat detalii si despre pozitia pe care o are tara sa in problema transnistreana, explicand ca toate principiile si intelegerile referitoare la solutionarea acestei probleme pe care le-a discutat cu presedintele rus Dmitri Medvedev raman valabile. El a subliniat ca declaratia oficiala de anul trecut a Dumei de Stat si declaratiile presedintelui rus au eliminat problema recunoasterii Transnistriei. Voronin va insista ca baza discutiilor in negocierile asupra problemei transnistrene sa fie numai legea moldoveana din 2005 cu privire la principiile de baza ale autonomiei transnistrene.

Interviul acordat de Voronin postului rus de radio intervine in conditiile in care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se afla marti la Chisinau si urmeaza sa aiba o intrevedere cu seful statului, cu premierul premierul Zinaida Greceanii si cu ministrul afacerilor externe, Andrei Stratan.

Este pentru prima oara dupa aproape opt ani cand un sef al diplomatiei Federatiei Ruse vine intr-o vizita de lucru la Chisinau, unde campania electorala pentru alegerile legislative din 5 aprilie este in plina desfasurare. In centrul discutiilor se vor afla problema transnistreana si relatiile economice dintre cele doua tari.

Autor:Z.O.
Sursa: Ziua
24 februarie 2009

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu exista, noi romani nu vom intelege niciodata acest lucru, Moldova este parte a teritoriului roman, si oricine ar zice ca unirea nu va fi posibila este un imbecil si un om care doreste raul poporului roman un inamic al Romaniei, dragi frati basarabeni cereti unirea cu Romania in strada!! Traiasca Romania Mare!!!!!