joi, 5 februarie 2009

Bizara fraternitate

Inaugurarea oficiala a anului aniversar al statalitatii moldovenesti a generat reactiile devenite traditionale in cercurile care considera noua statalitate moldoveneasca inceputa in 1991 o ineptie istorica, al carei unic rost este sa fie cit mai degraba, pentru a face Romania mai mare.

E de prisos, probabil, precizarea, ca si dincolo de Prut tot ce aminteste de moldovenism si de capacitatea unei parti a moldovenilor de a trai fara a fi dirijati de la Bucuresti este supus in cel mai bun caz unui sarcasm cu aer de superioritate. Ca de obicei, Romania trateaza Republica Moldova ca pe o entitate net inferioara si se simte jignita atunci cind cei de la Chisinau nu iau in fata ei pozitia de drepti si au obraznicia de a mai cunoaste si alte cuvinte decit "Am inteles, sa traiti!"

Se creeaza senzatia ca sintem tratati cu o ostilitate cuibarita pe undeva prin genele si cromozomii unei parti a populatiei romanesti - e vorba de populatia activa din punct de vedere politic si mediatic, pentru ca, de regula, ceilalti sint mai sincer indiferenti la frustrarile teritorial-istorice. Aceasta parte activa si guraliva functioneaza ca un fel de computer primitiv cu doua programe care prezinta Republica Moldova ca pe o Basarabie permanent revendicata in pofida tuturor realitatilor istorice consfintite de legislatia internationala in vigoare. Un program prezinta o Basarabie cu populatia oprimata ba de rusi, ba de guvernarile pe care le alege (sic!), ba de cine stie ce conjuratii internationale care o impiedica sa-si realizeze visul de unire cu Romania la care se gindesc zi si noapte, 24 din 24, cum se zice mai pe nou. Celalalt program prezinta o populatie enigmatica, rusificata, indobitocita, indoctrinata, ratacita, derutata, care in mod normal ar trebui sa doreasca un singur lucru - unirea cu Romania, dar date fiind metehnele enumerate mai sus, creierii ei subdezvoltati nu pot dibui acest adevar unic si absolut. De aceea populatia superioara intelectual a Romaniei, precum si elita basarabeana, inferioara intelectual populatiei romanesti, dar superioara cele basarabenesti, are sfinta datorie de a o lumina la cap si de a-i explica suprema noima a existentei ei - de a se uni cu patria-muma in care au trait cei mai batrini reprezentanti ai ei. De aceea romanii au chemarea si vocatia de a le dicta basarabenilor conditii pentru buna convietuire, de a le citi predici despre cum sta viata, cum trebuie ea traita si inteleasa, precum si de a-i privi de sus, de la inaltimea zborului de soim carpatin.

Anii trec, se descopera (sau se rememoreaza) felurite amanunte istorice care ar putea clarifica de ce se deosebesc moldovenii din stinga Prutului de romani, se mai pot face paralele si comparatii cu alte situatii similare de pe glob pentru a nu forta ideile paseismului revansard. Dar cele doua lentile deformante continua sa stea in fata ochilor Romaniei mediatizate si mediatizante.

Am auzit de o presupunere care, vorba ceea, vina n-are, dar nici prea de tot fantezista nu pare. Cica toata vorbaraia asta despre unire este un paravan care ascunde intentia de a sabota iesirea Republicii Moldova din nevoi, caci de indata ce nivelul de viata din stinga Prutului l-ar depasi pe cel din dreapta, separatismul moldovenesc i s-ar putea alatura celui transilvanean, amenintind integritatea Romaniei ca atare.

Ca o fi, ca n-o fi - la cita conspirologie se invirteste prin zona, mai stii...

Autor:Vsevolod Ciornei
Sursa: Moldova Suverana, 5 februarie 2009

Niciun comentariu: