miercuri, 12 iulie 2006

Vladimir Voronin infiereaza planul unionist al presedintelui roman

Presedintele Moldovei a reactionat dur la declaratiile unioniste facute de Basescu.

"O perspectiva referitoare la unirea Republicii Moldova cu Romania nu exista nici chiar dupa aderarea Moldovei la UE. Arhitectii unor asemenea scenarii, oriunde s-ar afla, la Tiraspol sau la Bucuresti, trebuie sa se impace cu faptul ca aceste vise sunt irealizabile pentru totdeauna", a declarat Voronin, la Chisinau.

Seful statului moldovean a ezitat sa spuna in ce context i-a fost facuta propunerea de unificare, multumindu-se sa afirme doar ca nu a existat "nimic oficial". "Ma rog, fiecare presedinte este si el om si poate sa greseasca. Moldova n-o sa se uneasca cu nimeni. Nici vorba nu poate fi de unire la nivel statal. Noi o sa ne unim cu marea familie europeana", a adaugat el.

Liderul de la Chisinau a mai declarat ca va discuta personal cu Basescu despre acest subiect si s-a aratat convins ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu vor avea de suferit dupa acest schimb de replici.

Seful Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la Chisinau, William Hill, si-a manifestat speranta ca declaratiile presedintelui roman, Traian Basescu, privind o posibila aderare a Republicii Moldova la UE odata cu Romania, sa nu afecteze negocierile privind Transnistria.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, ca i-a propus lui Vladimir Voronin ca Romania si Moldova sa intre impreuna in UE, ca mai apoi sa se unifice in interiorul Uniunii.

Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu a mentionat ca, "in cazul in care Republica Moldova va semna acordul de stabilizare si asociere cu UE si va deveni membru al Uniunii, atunci natiunea se va reuni in interiorul Europei".

Dupa anuntul lui Basescu, autoritatile transnistrene au reactionat dur. "Dupa cum arata declaratia lui Traian Basescu, pretentiile Romaniei asupra Republicii Moldova s-au pastrat", a afirmat ministrul securitatii transnistrene, Vladimir Antiufeev, citat de BASA-press. Din acest motiv, el a precizat ca Tiraspolul va cere suplimentarea numarului de "pacificatori rusi" din Transnistria.

Sursa: Evenimentul Zilei, citat de presaonline.ro, 12 iulie, 2006
Vedeti si:
Presedintele Voronin respinge unirea cu Romania

Niciun comentariu: