marți, 13 mai 2008

Olvia-press: Dacă Moldova ia calea României, Transnistria și-l asumă pe Stanislav Belkovski

Într-un comentariu de pe Agenția tiraspoleană ”Olvia-press”, semnat de A. Galin, se afirmă că dacă până la alegerile parlamentare a rămas un an, dar deja a demarat o luptă acerbă pentru pârghiile puterii și de ”creiere” a alegătorilor. Comentariul marșează pe ipoteza că aceste alegeri vor determina integrarea Moldovei în România.

În comentariul lui Galin se spune despre o intensificată românizare a populației R. Moldova, despre faptul că 1 mln de cetățeni( din4 mln.) au sau sunt în proces de-a obține cetățenia română, iar dintre cei 10% care au solicitat cetățenia sunt pregătiți să-și schimbe locul de reședință, în România. Galin spune că marea parte a tineretului moldovean și nu doar acesta nu se delimitează de România și nu vede perspective pentru Moldova în calitate de stat independent.

Totodată, acesta susține că autoritățile României încurajează tendințele pro-românești în Moldova și exploatează tema pactului Molotov-Ribbentrop. De asemenea, se afirmă în comentariu, România nu doar tinde să influențeze viața culturală, ci și cea spirituală. În acest sens, ”separatistul” de la Tiraspol vizează Mitropolia Basarabiei.

Galin susține că tendnidțele pro-românești sunt foarte mari, iar ca misionari ai ideii de unificare se pronunță două partide politice extrem de importante din R. Moldova-Partidul Liberal și Partidul Popular Creștin Democrat. ”Astăzi mulți analiști spun că anume acestea vor obține victorii la alegerile parlamentare din anul 2009, astfel încât politica de apropiere de România va prevala”. Aurorul spune că pentru realizarea unirii se încearcă conectarea în proiect a SUA, pe care o desfășoară România, aducându-se ca exemplu unei scrisori adresate de comitetul român-american lui George Bush.

”Pe parcursul celor 8 ani de guvernare Voronin nu a îndeplinit nici o promisiune preelectorală. Dacă în alegeri se vor include polittehnologii occidentali, precum a fost în anul 2005, când în Moldova s-а produs o revoluție de culoare( roșie), în urma unui rezultat care arăta că Voronin nu avea popularitate și totuși a reușit să se mențină la putere datorită sprijinului acordat de Occident, atunci în anul 2009 fără îndoială că Voronin va fi aruncat de pe pedestal. Voronin de astăzi foarte mult amintește de Șevarnadze și Kucima, care oscilau între Moskova și Washington, încercând să balanseze pe muchie de cuțit. Voronin a luat aceeași cale, iar asta înseamnă că zilele sale îs pe sfârșite”,- afirmă comentatorul de la Olivia-press.

Totodată, Galin spune că Transnistria are două opțiuni în cazul unificării R. Moldova și a României. Una ar fi ca fiind sprijiniți de garanți Chișinăul să obțină contopirea dintre cele două maluri, mergând împreună în Românie unificată. Doar că, susține scribul tiraspolean, aceasta ar fi o soluție negativă.
Fie să fie scos de la naftalină Stanislav Belkovski, care ar ”salva” republica secesionistă.

Notă:Agenția Olvia-press de la Tiraspol, este afiliată liderului separatist din Transnistria Igor Smirnov și este considerat a fi oficina securității de la Tiraspol, controlată nemijlocit de Vadim Șevțov-Antiufeev. Comentatorul A. Galin poate fi și un pseodonim luat de un personaj de la Tiraspol sau Chișinău.

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: presa.md, 13 mai 2008

Niciun comentariu: