duminică, 3 februarie 2008

Voronin: Transnistria împiedica unirea Moldovei cu România

Presedintele moldovean Vladimir Voronin afirma ca diferendul transnistran nu poate fi solutionat "din cauza pretentiilor de absorbtie ale României", transmit Deutsche Welle si RRA, citate de RADOR. Potrivit corespondentului DW, în interviul acordat ziarului Kisiniovskii Obozrevateli, presedintele Voronin acuza România ca se face vinovata de situatia din Transnistria si a subliniat ca nu are rost sa se mizeze pe normalizarea relatiilor cu Bucurestiul.

Comentând relatiile actuale cu România în interviul citat, Vladimir Voronin s-a aratat nemultumit de faptul ca ideea unirii a devenit una fixa pentru presedintele Traian Basescu, ceea ce împiedica - spune el - refacerea relatiilor cu Transnistria. "Atâta timp cât România va formula pretentii de absorbtie a Moldovei, cât relatiile noastre nu vor fi consemnate în acorduri interstatale, orice relatii bilaterale normale vor fi inexistente", a conchis Vladimir Voronin.

Recent întors de la Moscova, unde a avut o întrevedere cu presedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Chisinau spune ca reglementarea diferendului transnistrean este împiedicata de cei pe care el îi numeste "national-sovinii si unionistii care opereaza pe ambele maluri ale Nistrului".


Potrivit Radio România Actualitati, Voronin a acuzat România ca ar fi fost implicata în razboiul de pe Nistru, ca ar fi livrat tehnica si ar fi trimis specialisti militari. Referindu-se la anul 1992, când a început razboiul de la Nistru, Voronin a spus ca "Transnistria împiedica unirea Moldovei cu România". "Anume din acest motiv se dorea scaparea de Transnistria pe orice cale", a explicat Voronin. Aceasta ultima declaratie a liderului moldovean, noteaza DW, este aproape identica cu cea facuta în anul 2001, într-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau, de catre presedintele de atunci al Dumei de Stat a Rusiei, Ghennadi Selezniov, potrivit caruia Rusia a provocat razboiul din Transnistria pentru a împiedica unirea Republicii Moldova cu România. Aceasta declaratie a fost anexata si la dosarul de la CEDO "Grupul Ilascu versus Republica Moldova si Rusia", pierdut de cele doua state.

Sursa: Gardianul, 03 februarie 2008

Niciun comentariu: