marți, 19 februarie 2008

Unirea Moldovei cu România ar produce un cataclism geopolitic

O eventuala unire a Moldovei cu Romania, vazuta ca un prim scenariu posibil al evolutiei situatiei politice din Republica Moldova in noul context international creat dupa proclamarea independentei Kosovo ar avea consecinte "catastrofale", potrivit unui articol publicat de portalul analitic de limba rusa Ava.md.

In cazul in care acest eveniment se va produce, "va fi provocat un puternic cataclism geopolitic, care va da peste cap intreg sistemul de securitate regionala in Europa de sud-est", conform sursei citate. In Moldova s-au evidentiat, in ultimul timp, tendintele unioniste, iar aceste tendinte au mai multe cauze, printre care pozitionarea Moldovei, dupa 17 ani de independenta, printre cele mai sarace tari din Europa, si aderarea Romaniei la NATO si la UE.

"Rusia nu mai vinde Moldovei resurse energetice ieftine, iar accesul marfurilor moldovenesti pe piata rusa este destul de ingreunat. Cetatenii moldoveni, care lucreaza in Rusia, au parte adesea de discriminari din partea organelor de drept din aceasta tara", adauga autorul articolului. Aceeasi sursa considera ca "unirea Moldovei cu Romania va transforma automat Romania in una dintre cele mai mari state din sud-estul Europei", iar potentialul demografic al Romaniei, care va ajunge la 26 - 27 milioane de oameni, "va da un anumit impuls cresterii economice a Romaniei, devreme ce va aparea suficienta forta de munca ieftina si calificata din Moldova". Nu este exclus ca Romania va avea pretentii teritoriale fata de Ucraina in ceea ce priveste Bucovina. Astfel, Ucraina s-ar putea transforma intr-o zona de "permanenta instabilitate", mai scrie Ava.md.

Sursa:
Ziare.com, 19 februarie, 2008

Niciun comentariu: