marți, 19 februarie 2008

Unirea Moldovei cu Romania va transforma automat Romania in unul dintre cele mai mari state din sud-estul Europei

Portalul de limba rusa Ava.md publica un amplu articol de analiza care are ca tema un posibil scenariu de evolutie a situatiei politice din RM.

Primul scenariu posibil al vietii politice din RM, potrivit analistului de la Ava.md, este unirea acesteia cu Romania. Desi acest fapt este putin probabil, unirea RM cu Romania „va provoca un puternic cataclism geopolitic, care va rasturna tot sistemul de siguranta regionala a Europei de sud-est”, considera autorul.

Potrivit portalului Ava.md, in ultimul timp, in Moldova, s-au evidentiat tendintele unioniste, iar aceste tendinte au mai multe cauze. Unele dintre ele ar fi: pozitionarea Moldovei, dupa 17 ani de independenta, printre cele mai sarace tari din Europa, pe de o parte, si aderarea Romaniei la NATO si la UE, pe de alta.

„In acest context, in ultimii ani, expansiunea unionista a Romaniei slabeste tot mai mult interesul Rusiei fata de Moldova. Rusia nu mai vinde Moldovei resurse energetice ieftine, iar accesul marfurilor moldovenesti pe piata rusa este destul de ingreunat. Cetatenii moldoveni, care lucreaza in Rusia, au parte adesea de discriminari din partea organelor de drept din aceasta tara”, crede autorul.

„Rusia, spre deosebire de Romania, UE, SUA si alte state occidentale, practic nu-si propaga in exterior propriile succese. Mai mult, Rusia „nu-si demonstreaza prietenia cu scopul de a acorda ajutor umanitar populatiei”, scrie Ava.md, precizand ca astfel, „Federatia Rusa nu face practic nimic concret pentru a confirma relatiile de prietenie cu Moldova”.
Pe de alta parte „unirea Moldovei cu Romania va transforma automat Romania in una dintre cele mai mari state din sud-estul Europei”, iar potentialul demografic al Romaniei, care va ajunge la 26-27 milioane de oameni, „va da un anumit impuls cresterii economice a Romaniei, devreme ce va aparea suficienta forta de munca ieftina si calificata din Moldova”, scrie autorul.

„Si in Romania, si in Moldova sunt miscari politice care spera sa refaca «Romania Mare»”, iata de ce una dintre cele mai importante probleme va fi „pamanturile istorice ale Moldovei”. In acest context, si Romania va avea pretentii teritoriale fata de Ucraina in ceea ce priveste Bucovina. Astfel, Ucraina s-ar putea transforma intr-o zona de „permanenta instabilitate”.

„Din punct de vedere geostrategic, dupa unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla in totalitate partea de sud-est a Europei, ceea ce va conditiona si aderarea Ucrainei la NATO”, aceasta insemnand si o strategie militara de „«scoatere» a Rusiei din regiune, inclusiv din Sevastopol”, scrie Ava.md, care promite ca va mai reveni la subiect.

Sursa: Deca press, 19 februarie 2008

Niciun comentariu: