marți, 19 februarie 2008

Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari

Presa rusa si rusofona lanseaza scenarii "catastrofale", post-Kosovo
Declararea independentei Kosovo si pozitiile antagonice din ce in ce mai evidente dintre Occident si Rusia au adus din nou in atentia publica subiectul retrasarii granitelor in Europa Centrala si de Est. In ultimele zile, ziarele si agentiile de presa din Rusia si Republica Moldova s-au intrecut in a publica scenarii - ce vizeaza o eventuala revenire a Basarabiei la Romania - piperate cu analize, comentarii si pozitii ale unor surse din ministerul rus de Externe. In timp ce analistii de la Chisinau vorbesc despre nevoia "republicii" de a lupta nu numai pentru integritatea teritoriala, ci si pentru existenta ca stat, rusofonii se isterizeaza, denuntand consecintele "catastrofale" ale unirii Moldovei cu Romania. La randul ei, publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta sustine ca Rusia face tot posibilul sa blocheze curentul unionist, mergand pana la a nu recunoaste independenta Transnistriei (Prednistrovie).
Mai mult chiar, o agentie de presa italiana vorbea luni despre faptul ca Traian Basescu negociaza cu Washingtonul schimbarea pozitiei fata de Kosovo, in schimbul unei interventii pe langa Moscova. Mai precis, Romania renunta la Transnistria, castiga restul teritoriului Basarabiei si pluseaza cu recunoasterea Kosovo. Situatie extrem de improbabila - confirmata si de un fost sef al Directiei de Informatii Militare din cadrul Armatei Romane - avand in vedere interesul strategic al Kremlinului in Moldova. Insa, interesant este ca, marti, consilierul prezidential pe probleme de aparare, generalul (r) Constantin Degeratu, a sugerat ca pozitia Bucurestilor in privinta Kosovo s-ar putea schimba.


De "frica" Bucurestilor, Moscova "neglijeaza" Transnistria
Moscova incearca sa excluda un posibil scenariu al reunificarii Republicii Moldova cu Romania, de aceea Rusia nu va recunoaste independenta Transnistriei, alaturi de Osetia de Sud si Abhazia. Cele doua republici autoproclamate din Georgia spera la recunoasterea lor pe plan international, dupa precedentul Kosovo, relata luni, cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, citand surse din cadrul Ministerului rus de Externe. In prezent, Moscova spera sa ajunga la o intelegere cu Chisinaul in problema transnistreana si incearca sa convinga Tiraspolul sa revina la masa tratativelor, pentru a debloca procesul de negocieri. Iata de ce autoritatile ruse au impartit republicile nerecunoscute pe care le tuteleaza de ani buni in spatiul ex-sovietic in fiice bune si fiice vitrege, concluzioneaza publicatia citata, indicand ca, judecand dupa ultimele evolutii, Transnistria este cea care s-a pomenit in rolul de orfan. De vineri, la Moscova, se afla, pentru "potrivirea acelor ceasornicului", liderii Abhaziei si Osetiei de Sud. Acestora li s-a promis sprijin si ajutor multilateral, in genere, recunoasterea. Transnistria nu a fost invitata la "aceste consultari de taina", releva publicatia mentionata.

Moldova, "jertfita" in intelegeri secrete
R. Moldova este pusa in situatia de a lupta nu numai pentru integritate teritoriala, dar si pentru insasi existenta statului, caci, in noile conditii, de dupa autoproclamarea Kosovo, se vor acutiza relatiile dintre Rusia si Occident si, ca rezultat, Moldova ar putea sa devina jertfa unor intelegeri secrete, a declarat, pentru agentia moldoveana Info-Prim Neo, politologul Roman Mihaes, care pleaca de informatiile din Nezavisimaia Gazeta. Argumentul nu este lipsit de logica, sustine Mihaes, deoarece R. Moldova a fost recunoscuta de comunitatea internationala impreuna cu teritoriul care astazi il controleaza regimul separatist. In cazul cand Transnistria va fi recunoscuta de Rusia si o parte din satelitii sai, se va putea pune problema existentei a ceea ce a mai ramas din R. Moldova, pe motiv ca este o alta formatiune statala, cu alt teritoriu si cu alta motivatie de existenta statala decat cea de la proclamarea independentei.
Potrivit lui Mihaes, este important ca, in aceasta situatie, conducerea Republicii Moldova sa inteleaga ca nu trebuie sa faca pasi pripiti in directia reglementarii transnistrene, pasi care ar putea sa duca la pierderea regiunii intr-un timp foarte scurt.

Unirea, un "cataclism catastrofal"
Site-ul de limba rusa Ava.md publica un amplu articol in care lanseaza o serie de avertismente in legatura cu consecintele "catastrofale" ale unei eventuale uniri a Moldovei cu Romania, vazuta ca un prim scenariu posibil al evolutiei situatiei politice din Republica Moldova in noul context international creat dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo. In cazul in care acest eveniment se va produce, "va fi provocat un puternic cataclism geopolitic, care va da peste cap intreg sistemul de securitate regionala in Europa de sud-est", scrie sursa citata. In ultimul timp, adauga Ava.md, in Moldova, s-au evidentiat tendintele unioniste, iar aceste tendinte au mai multe cauze, printre care pozitionarea Moldovei, dupa 17 ani de independenta, printre cele mai sarace tari din Europa, si aderarea Romaniei la NATO si la UE. In continuare, portalul rus scrie ca, "in acest context, in ultimii ani, expansiunea unionista a Romaniei slabeste tot mai mult interesul Rusiei fata de Moldova". "Rusia nu mai vinde Moldovei resurse energetice ieftine, iar accesul marfurilor moldovenesti pe piata rusa este destul de ingreunat. Cetatenii moldoveni, care lucreaza in Rusia, au parte adesea de discriminari din partea organelor de drept din aceasta tara", adauga autorul articolului. "Rusia, spre deosebire de Romania, UE, SUA si alte state occidentale, practic nu-si propaga in exterior propriile succese. Mai mult, Rusia nu-si demonstreaza prietenia cu scopul de a acorda ajutor umanitar populatiei", mai scrie Ava.md, adaugand ca astfel, "Federatia Rusa nu face practic nimic concret pentru a confirma relatiile de prietenie cu Moldova".

Pericolul unei Romanii puternice si expansiunea NATO
Aceeasi sursa considera ca, "unirea Moldovei cu Romania va transforma automat Romania in una dintre cele mai mari state din sud-estul Europei", iar potentialul demografic al Romaniei, care va ajunge la 26-27 milioane de oameni, "va da un anumit impuls cresterii economice a Romaniei, devreme ce va aparea suficienta forta de munca ieftina si calificata din Moldova". "Si in Romania si in Moldova sunt miscari politice care spera sa refaca 'Romania Mare'", iata de ce una dintre cele mai importante probleme va fi 'pamanturile istorice ale Moldovei'. In acest context, nu este exclus ca Romania va avea pretentii teritoriale fata de Ucraina in ceea ce priveste Bucovina. Astfel, Ucraina s-ar putea transforma intr-o zona de "permanenta instabilitate", mai scrie Ava.md, citat de Rompres. "Din punct de vedere geostrategic, dupa unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla in totalitate partea de sud-est a Europei, ceea ce va conditiona si aderarea Ucrainei la NATO", aceasta insemnand si o strategie militara de 'scoatere' a Rusiei din regiune, inclusiv din Sevastopol", scrie Ava.md, care promite ca va mai reveni la subiect.

Planul secret al Tiraspolului
Potrivit Itar-Tass, administratia de la Tiraspol a pus la punct un plan secret de actiuni in contextul proclamarii unilaterale a independentei Kosovo. Documentul a fost prezentat de pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, luni seara, la o reuniune a Comisiei pentru politica externa si relatii internationale din cadrul Sovietului Suprem. Litkai a refuzat sa dezvaluie presei detalii ale acestui plan, mentionand doar ca documentul a fost elaborat "din perspectiva schimbarii situatiei politice legate de Kosovo". Transnistria considera ca recunoasterea independentei Kosovo de catre SUA si de o serie de state din UE a creat un precedent pentru alte state autoproclamate. Dupa cum a declarat luni presedintele pretinsului parlament de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, modelul Kosovo trebuie aplicat in intreaga lume.

Transnistria Mare
"Rusia manifesta o preocupare tot mai mare pentru prezenta sa militara in proximitatea zonelor de extindere a NATO si Uniunii Europene, dar asta nu poate motiva prioritatile sale geostrategice fata de Moldova. Mai mult, se poate spune ca un asemenea 'apetit' vine chiar din istorie", scrie, in ultima editie a Observatorul Militar, fostul sef al Directiei de Informatii Militare, generalul-maior (r) Mihaiu Margarit. "Fara a intra in detaliile epocii staliniste, cred ca ar fi de reamintit o harta publicata in anul 1969, cu statut de ghid turistic, in revista moscovita Turist. Documentul arata clar ca nu era vorba de o Republica Autonoma Socialista Sovietica (RASSM) sau de RSSM, ci de o Pridnistrovie Mare. In ea era inclusa si Basarabia, o parte din Bucovina si din Transnistria, cu hotare pana la Balta, Odesa, Cetatea Alba, Cernauti, precum si o parte din actuala Ucraina, cu frontiera la Kiev si Nicolaev, pana la raul Tiligul", afirma expertul militar. "Initial, s-a sugerat denumirea de Pridnestrovie, eliminandu- se cuvantul 'moldoveneasca', pentru ca Rusia a dorit dintotdeauna sa-si extinda hotarele de vest pana la Prut. Astazi, suntem martorii altei Pridnestrovii, a carei denumire se vrea schimbata, tot mai insistent, in Malaia Rossia sau Pridnestrovschaia Kazakskaia Resspublica. Se cunosc si alte proiecte si planuri vehiculate la Moscova, Tiraspol, Chisinau, precum Moldova Mare sau Uniunea Rusia-Belarus-Moldova", sustine generalul.

Autor: Marius Batca
Sursa: Ziua, 19 februarie 2008

Niciun comentariu: