luni, 14 ianuarie 2008

Moldova / Unii văd o republică federativă, alţii o văd alipită de RomâniaVictor Doraş, fost consilier prezidenţial al lui Vladimir Voronin, propune negocierea unui proiect de federalizare a Republicii Moldova în care să fie inclusă şi autonomia găgăuză, iar capitala să fie alta decât Chişinăul, de pildă Tighina (Bender), informează presa.md. O altă viziune a viitorului Moldovei o prezintă profesorul Ilia Galinski care susţine că imboldul pentru unirea României cu Republica Moldova a fost dat chiar de Uniunea Europeană şi că România acţionează în această direcţie, deschizând noi consulate pe teritoriul Moldovei.

UTOPII. Politologul prorus Doraş susţine că puterea politică din Republica Moldova vrea să controleze teritoriul de peste Nistru, dar în realitate nu-şi mai poate controla propriul teritoriu. În plus, argumentează fostul consilier prezidenţial, tematica transnistreană nu mai este ignorată de partidele politice, de populaţie şi de comunitatea internaţională, iar regiunea separatistă are deja elemente proprii de autodeterminare din punct de vedere teritorial, etnic, economic, statal şi geopolitic. Aspiraţiile Tiraspolului deja nu mai se rezumă doar la liderul transnistrean, Igor Smirnov, la interesele Rusiei sau ale anumitor grupuri economice care se află pe teritoriul de peste Nistru, susţine fostul consilier. Victor Doraş lansează propriul plan de rezolvare a diferendului transnistrean şi insistă ca la formula de negociere a edificării noului stat în variantă federală, compus din Republica Moldova şi aşa-zisa republică moldovenească transnistreană, să participe şi autonomia teritorială Gagauz-Yeri. Capitala acestui stat federal, potrivit lui Doraş, ar trebui să fie o altă localitate decât Chişinăul. Opţiunea cea mai fericită, în concepţia autorului, ar fi Bender (Tighina).

PRO ROMÂNIA. Noua entitate statală, potrivit lui Doraş, urmează să fie republică, în formulă federativă. Forma de guvernământ propusă de politolog este cea prezidenţială, iar parlamentul ar urma să fie bicameral (în prezent este unicameral). Doraş, pe care anumite cercuri media îl consideră un apropiat al politologului rus Gleb Pavlovski, mai propune o prezenţă pe termen nedefinit a trupelor ruse de menţinere a păcii. Noul stat moldav unificat ar urma să-şi determine relaţiile cu România, dar neutralitatea lui ar trebui garantată internaţional. Analiza lui Doraş a fost preluată de presa prorusă de la Chişinău şi de presa de la Tiraspol. Politologul a fost unul dintre consilierii preşedintelui Vladimir Voronin la începutul mandatului prezidenţial al acestuia, în perioada 2001-2002. Considerat artizanul federalizării Moldovei, el a fost demis de la Preşedinţie fără a i se aduce la cunoştinţă motivul eliberării din funcţie, scrie presa.md. Analiza politicianului prorus intervine la câteva zile după ce directorul Institutului de Istorie din cadrul Universităţii de Stat din Transnistria, Ilia Galinski, declara, într-un interviu pentru agenţia rusă regnum.ru că Republica Moldova nu are altă soluţie decât unirea cu România, pe modelul unificării celor două Germanii. Profesorul sublinia că înfrângerea Partidului Comunist la alegerile municipale din 2007 din Moldova arată că, cel mai probabil, viitoarele alegeri parlamentare din 2009 vor fi câştigate de adepţii unirii cu România. Profesorul Ilia Galinski susţine că imboldul pentru unirea României cu Republica Moldova a fost dat chiar de Uniunea Europeană şi că România acţionează în această direcţie, deschizând noi consulate pe teritoriul Moldovei. Potrivit Nezavissimaia Gazeta, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova urmează să aibă luni întrevederi cu liderii de la Tiraspol. Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, se află luni la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu care va discuta despre viitorul relaţiilor dintre Chişinău şi Republica Moldova. Aceste relaţii trebuie redefinite, după ce Planul de Acţiuni propus de UE Moldovei în cadrul politicii de vecinătate a blocului comunitar expiră la 1 martie. După Bruxelles, liderul de la Chişinău se va afla săptămâna viitoare la Moscova, unde va fi primit de preşedintele Vladimir Putin.
Sursa: Jurnalul Naţional, 14 ianuarie 2008
Autor: Corina Andriuţă

Niciun comentariu: