duminică, 9 decembrie 2007

Voronin: Moldova nu se va uni cu Romania nici in 6500 de ani

România nu recunoaste identitatea nationala a Republicii Moldova, iar acesta este motivul pentru care relatiile dintre cele doua tari sunt tensionate, a explicat presedintele moldovean Vladimir Voronin pentru cotidianul Financial Times.

"România nu ne recunoaste identitatea nationala. Nu ne recunosc ca etnie moldoveana si nu recunosc limba moldoveneasca. Pentru ei, nu exista istorie a Republicii Moldova", a declarat Voronin pentru Financial Times si alti jurnalisti. "Relatiile noastre sunt dificile cu România în acest moment. Întelegem ca România este membra a Uniunii Europene si NATO si nu ne permitem sa o atacam politic. Dar am discutat aceasta problema cu prietenii nostri europeni. Mai mult decât atât, voi trimite un mesaj tuturor liderilor tarilor UE în urmatoarele zile, pentru a le explica situatia", a declarat el. Roscovan si cu parul alb, ritmul monoton în care vorbeste îi tradeaza cariera anterioara de apparatchik sovietic, îl descrie Financial Times, adaugând ca Voronin are scânteia luptei politice în ochi. Asa cum a explicat saptamâna aceasta în timpul unei vizite la Bruxelles, adversarul sau este România.

Voronin era ministru de interne al Moldovei în 1989, când autoritatile comuniste ale republicii au recurs la forta pentru a dispersa miile de demonstranti antisovietici de la Chisinau. În prezent, Republica Moldova este o tara independenta, dar fragila, cu 4,3 milioane de locuitori, vulnerabila la presiuni atât din partea Rusiei, cât si a României, comenteaza Financial Times.Voronin, care a devenit presedinte în 2001, a urmat deschis politici proruse, ajustându-le în 2003 în mare parte din cauza sustinerii acordate de Moscova regiunii separatiste Transnistria. La Bruxelles, Voronin a denuntat ferm ceea ce el catalogheaza drept o încercare a României de a submina independenta tarii sale. Nucleul problemei este identitatea moldoveneasca. Multi experti români si straini considera ca nu exista, practic, nicio diferenta între români si moldoveni, din punctul de vedere al limbii si al culturii, noteaza Financial Times, adaugând ca în al sau World Factbook, CIA, care nu are nicio implicare în acest subiect, înregistreaza cel mai mare grup etnic din Republica Moldova drept "moldoveni/români, 78,2%". CIA descrie limba vorbita de moldoveni ca fiind "practic aceeasi cu limba româna". Ambele intrari descriu cu acuratete dificultatea de a stabili daca moldovenii sunt o natiune distincta de români.

Politica “pasapoartelor”: 10.000 de studentI isi schimba anual cetatenia
În opinia lui Voronin, România a depasit orice limite acceptabile saptamâna trecuta, când ambsadorul sau la Chisinau a spus ca Bucurestiul nu va semna un tratat care sa recunoasca frontiera actuala dintre cele doua tari asa cum a fost demarcata într-un tratat româno-sovietic din 1947. Pentru liderii moldoveni, aceasta înseamna ca România ar putea revendica într-o zi teritoriul moldovenesc. Voronin afirma ca România submineaza deja identitatea nationala a tarii sale încurajându-i pe cetatenii moldoveni sa obtina pasapoarte românesti. "Circa 10.000 de studenti moldoveni merg sa învete în România în fiecare an. Dupa ce termina aceste scoli, moldovenii se întorc cu pasapoarte românesti", a spus el. "Moldovenii pot obtine foarte usor cetatenie româna. Fiecare dintre noi poate sa o solicite prin e-mail, de exemplu". Totusi, întrebat daca România si-ar putea alipi cândva Moldova, el ia o atitudine sfidatoare. "Nicio tara nu s-a unit cu alta dupa ce a aderat la UE. Asa ceva nu se poate. Moldova exista de 650 de ani si va mai exista înca cel putin 6.500", a declarat el saptamâna trecuta la un post de televiziune moldovean.

Sursa: Gardianul, 9 decembrie 2007

Niciun comentariu: