marți, 5 decembrie 2006

Autorităţile Moldovei acuză din nou România

Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost covocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova unde i s-a cerut să respecte întocmai "standardele diplomatice internaţionale".

Într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău se spune că Ambasadorului României, "i-a fost atrasă atenţia asupra comportamentului sfidător faţă de Republica Moldova şi de autorităţile legitime ale ţării de care a dat dovadă domnul Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, aflat recent la Chişinău".

Ţinând cont de faptul că Ambasada României s-a aflat printre organizatorii evenimentului la care a participat preşedintele UNITER, adică Festivalul Naţional de Teatru, Ambasadorului Teodorescu i-a cerut să respecte normele diplomatice la evenimentele în care este implicată Ambasada României, se spune în comunicatul Ministerului de Externe.

Nici oficialităţile de la Chişinău şi nici Ambasada României nu au oferit nici un fel de detalii suplimentare cu privire la acest incident, dar se pare că autorităţile comuniste din Republica Moldova au fost deranjate de un interviu acordat de Ion Caramitru ziarului "Jurnal de Chişinău".

Ion Caramitru şi Partidul Comuniştilor

"E simptomatic că în niciuna din ţările ex-sovietice nu a câştigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a întâmplat doar în Republica Moldova. Să sperăm că acesta e ultimul strigăt al ursului care e pe cale de dispariţie", afirma Ion Caramitru în acest interviu.


Totodată, el s-a arătat surprins de faptul că Ambasadorul României a fost convocat din cauza sa la Ministerul de Externe de la Chişinău.

"De câte ori m-am gândit la Moldova, de câte ori am vizitat Republica Moldova, decâte ori am fost invitat în Republica Moldova nu mi s-a reproşat nimic vizavi de vreo atitudine care să nu fie, în principal, pornită dintr-o dragoste neţărmurită faţă de oamenii care locuiesc acolo şi faţă de limb ape care o vorbim şi faţă de tradiţiile ei şi de identitatea locului."

"Nu pot să jignesc identitatea unui popor cu care mă simt frate şi cu care chiar sunt."

"Singurul lucru pe care pot să-l spun cu mâna pe conştiinţă este că în mintea mea, în sufletul meu şi în inima mea Republica Moldova este locuită de oameni cu care eu sunt frate."

"Sunt surprins de această luare de poziţie care cred că are alte conotaţii decât cele strict referitoare la vreun abuz diplomatic sau de altă natură", a declarat la BBC Ion Caramitru.

Scandal diplomatic

Acest scandal diplomatic s-a produs pe fundalul unor acuzaţii de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova aduse României chiar de preşedintele Vladimir Voronin, într-un interviu publicat pe o pagină de internet.

El a afirmat într-un interviu publicat pe o pagină de internet că de 15 ani Bucurestiul încearcă să impună Chişinăului anumite reguli de joc, principii şi puncte de vedere, însă Republica Moldova îşi poate asigura singură atât accesul la integrarea în Uniunea Europeană, cât şi dezvoltarea democratică şi economică fără să aibă nevoie de avocaţi impuşi de dincolo de Prut.

Pe de altă parte însă, în acelaşi interviu, Preşedintele Voronin sublinia că Federaţia Rusă rămâne în continuare partenerul strategic al Republicii Moldova.

"Sunt surprins de această luare de poziţie care cred că are alte conotaţii decât cele strict referitoare la vreun abuz diplomatic sau de altă natură." Ion Caramitru
"E simptomatic că în niciuna din ţările ex-sovietice nu a câştigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a întâmplat doar în Republica Moldova." Ion Caramitru, extras dintr-un interviu acordat la Jurnal de Chişinău

Sursa: BBCRomanian.com, 5 decembrie, 2006

Niciun comentariu: