joi, 23 noiembrie 2006

Ideea unirii dintre România şi Moldova, nerealistă

"Nimeni nu-şi propune la nivel politic examinarea problemei unirii cu România, care este, de fapt, nerealistă. Noi dorim să aderăm la UE în calitate de stat suveran şi independent, de a ne regăsi în marea familie europeană, aşa cum a afirmat şi preşedintele Voronin", afirmă ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, într-un interviu acordat ziarului "Timpul".
"După realizarea Planului de acţiuni Republica Moldova-UE în 2008, vom solicita oficialilor de la Bruxelles să revadă posibilitatea semnării unui acord privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană", mai susţine şeful diplomaţiei de la Chişinău. După cum informează Infotag, preluat de Rompres, Stratan a apreciat drept "foarte corectă şi importantă" declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, privind necesitatea includerii Republicii Moldova în pachetul de aderare pentru Balcanii de Vest. "Republica Moldova este singura ţară din CSI care face parte din Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, a amintit ministrul de externe Stratan, evocând şi faptul că Republica Moldova a devenit membră a Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est.
Oficialul de la Chişinău şi-a exprimat, totodată, speranţa că Republicii Moldova îi va fi acordat regimul de comerţ asimetric cu UE în prima parte a anului 2007, ca în cazul altor state din Europa de Sud-Est. Andrei Stratan a subliniat că "mizează pe sprijinul tuturor ţărilor membre ale UE, inclusiv al României, ca ţară vecină şi membră a UE, în demersul său, insistând pe faptul că guvernul de la Chişinău trebuie să respecte obligaţiile asumate anterior şi promisiunile făcute, inclusiv în cadrul întâlnirilor cu preşedintele Vladimir Voronin".
şeful diplomaţiei moldovene consideră că, în cadrul UE, Republica Moldova se va "uni cu toată Europa, şi nu doar cu România". (V.M.)

Sursa: Adevărul, 23 noiembrie 2006

Niciun comentariu: