Sute de persoane care locuiesc în judeţul Suceava nu îşi pot lua înapoi terenurile pe care le-au deţinut în zona de graniţă, pentru că actele de proprietate se află la autorităţile ucrainene.

În aceeaşi situaţie sunt şi oamenii care vor să fie despăgubiţi pentru terenurile deţinute înainte de 1947, în Bucovina de Nord.

Prin Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, Basarabia, Bucovina de Nord şi Tinutul Herţa erau luate României Mari şi alipite Rusiei. Mii de oameni au fost trimişi atunci în România, iar pământurile şi casele au rămas dincolo de graniţă. Acum, vor să obţină terenurile de pe zona de graniţă sau bani pe proprietăţile pe care le aveau dincolo de frontieră.

Jumătate din localnicii din comunele sucevene Vicovu de Sus, Ulma şi Straja au încercat de nenumărate ori să îşi recupereze înscrisurile. Dinspre Ucraina, însă, nici un răspuns.

Cuantumul despăgubirilor băneşti, cerute de sucevenii ale căror case sau terenuri au rămas dincolo de vechea graniţă, se ridică 450 de miliarde de lei vechi. Despăgubirile ar fi acordate de statul român, fără nici o implicare a Ucrainei. Asta dacă oamenii ar avea actele doveditoare.

Până acum, la Prefectura Suceava au fost depuse aproape 2000 de cereri de retrocedare sau despăgubiri pentru terenurile şi bunurile rămase peste graniţă.