miercuri, 1 martie 2006

Sondaj Civis

Sondaj efectuat de Civis
Martie, 2006

(...)
Referendum privind unirea României cu Moldova
În cazul unui referendum privind unirea României cu Republica Moldova, 51% dintre respondenţi ar vota „Pentru unire”, 27% „Pentru păstrarea situaţiei actuale”, iar 10% nu ar vota deloc.


Referindu-se la faptul cum ar vota cei mai mulţi cetăţeni ai României, în cazul unui referendum privind unirea cu Republica Moldova, mai puţin de jumătate din populaţie (43%) consideră că s-ar vota pentru unirea cu Moldova, în cazul unui referendum pe această temă, iar 27% cred că cetăţenii României ar vota „Pentru păstrarea situaţiei actuale”.

Percepţia românilor referitoare la intenţia de vot a cetăţenilor Republicii Moldova în cazul unui referendum privind unirea cu România este împărţită aproape în mod egal între cei care nu au încă o părere definită în acest sens (37%), cei care cred că cetăţenii Republicii Moldova s-ar exprima „Pentru unire” (36%) şi cei care cred că cetăţenii Republicii Moldova ar opta „Pentru păstrarea situaţiei actuale” (27%).

Posibilitatea înfăptuirii unui referendum pe tema unirii României cu Moldova este percepută ca realizabilă în perioade foarte diferite de timp: majoritatea (29%) nu îşi exprimă opinia, 16% consideră că referendumul ar trebui realizat„Mai târziu” de 10 ani, 14% - „Niciodată”, 10% - „Peste 4-5 ani”, 9% - „Peste 2-3 ani”, 9% - „Peste 6-10 ani”, 8% - „Peste un an”, iar 5% consideră că realizarea referendumului ar fi oportună „Peste 2-3 luni”.

Perceperea dorinţei autorităţilor române de a face unirea cu Republica Moldova şi sprijinirea unirii de către factorii externi
Încercarea de a surprinde opinia cetăţenilor referitoare la dorinţa şi posibilitatea preşedintelui Traian Băsescu de a realiza unirea cu Republica Moldova conduce la un număr mare de persoane care declară că „Nu ştiu” cum să răspundă (41%). În acelaşi timp, 35% consideră că preşedintele „Vrea, dar nu poate” realiza unirea, 14% cred că „Nici nu vrea şi nici nu poate” şi 10% afirmă că „Vrea şi poate”.


În cazul disponibilităţii premierului Călin Popescu Tăriceanu de a înfăptui unirea cu Republica Moldova situaţia este asemănătoare. Numărul persoanelor care „Nu ştiu” cum să răspundă creşte la 49%. 25% afirmă că Călin Popescu Tăriceanu „Vrea, dar nu poate” realiza unirea, 20% - că „Nici nu vrea şi nici nu poate”, iar 6% au indicat că „Vrea şi poate” realiza unirea.

Sprijinirea unirii de către factorii externi.
Majoritatea cetăţenilor României (53%) cred în sprijinul oferit de Uniunea Europeană în vederea realizării unirii cu Republica Moldova, iar 48% dintre ei se bazează pe ajutorul oferit de SUA în acest sens. Rusia este văzută de 71% dintre participanţii la studiu ca un stat care s-ar opune acestei uniri, iar 48% cred că şi Ucraina ar acţiona în acelaşi sens.
(...)

Centrul de Analiza si Investigatii Sociologice CIVIS este un centru de cercetare non-guvernamental, fondat in martie 1997 in Republica Moldova.
Din mai 2004 Centrul CIVIS si-a extins activitatea si in Romania.

http://www.civis.cc/

Niciun comentariu: