sâmbătă, 19 februarie 2005

Integrarea Basarabiei in UE ar aduce 'de la sine' Unirea

Alexandru Herlea, un membru de vaza al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, inca dinainte de 1989, din exil, si totodata responsabil pentru Europa Centrala si de Est in Comitetul Executiv al Internationalei Crestin Democrate, s-a aflat in tara, venind din Basarabia.

In contextul alegerilor preconizate pentru 6 martie in Republica Moldova si a nevoii stringente de democratizare a regiunii, dar si intr-un moment de transfigurarea profunda a miscarii crestin-democrate din Romania, ne-am adresat profesorului Herlea instigandu-l la o mini-dezbatere organizata la ziarul ZIUA. Integrarea Basarabiei in UE ar aduce "de la sine" Unirea cu Romania, ne spune profesorul Herlea, descalcind prin acest enunt si motivele pentru care o sumedenie de personaje se ridica acum impotriva politicii externe a presedintelui Traian Basescu de sprijinire a Republicii Moldova, fost si actual dominion al Rusiei dar o provincie istorica romaneasca.

-editat-

Daca populatia din Basarabia isi va exprima optiunile occidentale, in urma unei campanii de avizare asupra beneficiilor acestei alegeri si, in acelasi timp, daca Uniunea Europeana ar fi corect sensibilizata asupra relatiei reale Romania-Basarabia, credeti ca Europa ar putea accepta o eventuala Unire?

Nu este exclus, insa de cea mai mare importanta mi se pare integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. Acesta este factorul esential. Unirea ar veni de la sine, de aceea vorbeam de un spatiu cultural comun. Lucrurile evolueaza in aceasta directie. Schimbarile in fostul spatiu sovietic sunt extrem de rapide. Cine isi putea inchipui cu cativa ani in urma ca in Ucraina o sa asistam la o rasturnare de felul celei din decembrie? Sau ca Georgia va evolua in felul in care a evoluat?

Autor: Victor Roncea
Sursa: Ziua, 19 februarie, 2005, citată de 9AM (interviu complet)

Niciun comentariu: